Het is opvallend dat Leiden waarvan 20% van haar inwoners jonger is dan 20 jaar, vrijwel geen aandacht heeft voor urban sports. In deze leeftijdsgroep zitten de meest getalenteerde en fanatieke urban sporters. Dus ontzettend veel talent, maar zonder mogelijkheden! 

 

Leiden telde tot voor kort 4 skateparken. Daarvan is de helft afgebroken. De 2 overgebleven parkjes die samen slechts 1/10 deel van een voetbalveld beslaan, worden zo druk bezocht dat het niet meer veilig is om je sport te beoefenen en de staat van onderhoud laat ook te wensen over. De hoogste tijd dus dat de gemeente Leiden "het nieuwe sporten" meer ruimte geeft! Eén groot centraal urban sportpark draagt hieraan bij!

Way of life

Het "nieuwe" sporten - ook wel "urban sports" genoemd - is meer dan traditioneel sporten; het is een way of life, het is cultuur. Urban sports zijn bovendien goedkoop: geen lidmaatschapsgeld, geen speciaal outfit. Het is flexibel: je kunt het doen wanneer je wilt. Het is sociaal: je doet het alleen of met anderen, er is altijd wel iemand. Urban sports hebben met elkaar gemeen dat het je onderscheidt. Je doet het wanneer jezelf wilt, het geeft je een gevoel van vrijheid, je stelt jezelf op de proef, de motivatie komt van binnen, je bent intensief bezig met je lichaam en bovenal... je wordt gezien door anderen. Als je in urban sportpakr stapt, ontmoet je binnen mum van tijd andere urban sporters. Urban sporten doe je namelijk samen, het verbindt!

Steeds meer mensen sporten individueel

Uit onderzoek blijkt dat traditionele sporten te veel tijd in beslag nemen. Daarom sporten steeds meer mensen individueel buiten verenigingen. In Nederland zijn dat er momenteel 8,2 miljoen en dit cijfer groeit met de dag. Deze toename loopt parallel met een maatschappij die steeds individualistischer wordt en spoort met de wens van sporters naar meer flexibiliteit en het steeds grotere belang van gezondheid die hen motiveert om te sporten en te bewegen. We kunnen dus niet meer om het nieuwe sporten heen: skaters, BMX’ers, freerunners zie je overal!

De local skateshop Wood be Hero geeft skatelessen in de regio en alleen al dit jaar hebben zij ruim 300 jongeren én volwassen lesgegeven, zelfs in de jeugdgevangenis in Sassenheim. De clinics die ze aanbieden in het Schoolsportprogramma en bij SOL zaten binnen no time vol. De inschrijvingen voor komend jaar stromen al binnen, er zijn zelfs wachtlijsten. Het Leidse zomerkamp van ProSkaters was in februari al uitverkocht! Door de enorme vraag hebben ze het aantal beschikbare plekken verdubbelt.

Geen verschil in leeftijd, gender, achtergrond, cultuur of overtuiging

Urban sports maakt geen verschil in leeftijd, gender, achtergrond, cultuur of overtuiging. Urban sports kent geen agressie. Er is geen enkele sport waar iedereen, inclusief de tegenpartij - hard juicht voor de vetste trick tijdens een contest. Ben je niet zo goed in skateboarden? Dan is er altijd wel iemand die je tips wil geven! Waar ook ter wereld zul je als skateboarder met open armen worden ontvangen door de local skatecommunity. Dát onderscheidt skateboarden van alle andere sporten ter wereld en daar zijn we trots op!