Twee Leidse skateparken

Hoeveel urban sportparken heeft Leiden eigenlijk? Eigenlijk geen, maar als we het over skateparken hebben, dan heeft Leiden er 2: skatepark Dwergwier in de Merenwijk en de bowl bij het Stedelijk Gymnasium aan de Nieuwe Marnixstraat. 

De super-skatebaan, de vert - een échte serieuze halfpipe - in de Stevenshof, is inmiddels weggehaald en het parkje ernaast is ook maar meteen meegenomen. De skatebaan in het Kweeklustpark is sinds mei 2020 opgedoekt en is nu een "basketbal/voetbalveld geworden."

Opvallend dat er nauwelijks plek is voor skateboarden in de gemeente Leiden, terwijl deze urban sport toch echt olympisch is! Het aangewezen skate-oppervlakte in de gemeente Leiden bedraagt 643m2 wat gelijk staat aan een tiende van een voetbalveld. 

Skatepark Dwergwier, foto Sijmen van Rossem

Skatepark Dwergwier

Dit skatepark is het populairste skatepark in Leiden en staat bij de Leidse skateboarders bekend als "Skatepark Merenwijk" en bij de gemeente als "Skatepark en Speelplein Broekplein". Het park is eind 2014 in gebruik genomen als "skate- en BMX-baan" en beslaat zo'n 430 m2. De obstakels zijn best uniek, maar je raadt het al: te klein!

Alle skateboarders van Leiden skaten hier en tel daar op een mooie dag nog zo'n 15 buurtkinderen met stepjes, rolschaatsen, fietsjes en skelters bij op en de chaos is compleet. Dagelijks vinden er botsingen plaats en omdat de staat van het park - zelf na renovatie - erg slecht is, is het wachten op het eerste serieuze ongeluk. 

De bowl in de Tuin van Noord

De skatepool of de skatekuil naast het Stedelijk Gymnasium aan de Nieuwe Marnixstraat in Leiden Noord is 'ingelaten' in een kunstmatige heuvel, heeft een oppervlakte van ongeveer 213 m2 en is ongeveer 2 meter diep. Hij staat er sinds 2012 en dient als verbinding tussen Leiden Noord en de Merenwijk. Leuk bedacht hoor, maar beginnende skaters zul je er niet snel vinden. Ervaren skateboarders kunnen er wel hun hart ophalen, want die kunstmatige heuvel doet z'n werk niet waardoor de bowl verzakt en daardoor zitten er scheuren in het cement. De metalen rand - de coping - moet nu jaarlijks gerepareerd worden. Ow ja en de afwatering in de pool watert bij regen niet af. Genoeg uitdaging dus voor zeer ervaren skaters en BMX'ers! Kom op Gemeente Leiden, dat kan natuurlijk beter!