Home » Skateboarden

Het is opvallend dat Leiden waarvan 20% van haar inwoners jonger is dan 20 jaar, vrijwel geen aandacht heeft voor deze olympische sport. In deze leeftijdsgroep zitten de meest getalenteerde en fanatieke skateboarders. Dus ontzettend veel talent, maar zonder mogelijkheden! Wat is skateboarden eigenlijk?

Skateboarden is meer dan sport, skateboarden is een way of life. Daárom wordt skateboarden steeds populairder. Jumpen, klimmen, kiten, surfen, inline skaten, freerunnen, wakeboarden, BMX’en kun je ermee vergelijken. Al deze urban sports hebben met elkaar gemeen dat het je onderscheidt. Je doet het wanneer jezelf wilt, het geeft je een gevoel van vrijheid, je stelt jezelf op de proef, de motivatie komt van binnen, je bent intensief bezig met je lichaam en bovenal... je wordt gezien door anderen. Als je op een skateboard stapt, ontmoet je binnen mum van tijd andere skateboarders. Skaten doe je namelijk samen, skateboarden verbindt!

Way of life

Skateboarders zijn vooral jonge mensen tussen de 10 en 35 jaar oud. Skateboarden op oudere leeftijd zie je echter steeds vaker; veel mensen die er in de jaren ’70 mee zijn begonnen, willen er simpelweg niet mee stoppen, het is ‘a part of life’ geworden. De Amerikaanse skateboardlegende Jay Adams zei ooit: “You didn’t quit skateboarding because you got old, you got old because you quit skateboarding.”

Een andere positieve ontwikkeling is dat steeds meer vrouwen en meisjes zich interesseren voor deze sport. Nederland kent veel vrouwelijk skateboardtalent en in de Nederlandse Olympische skateboardselectie zit daarom ook een aantal steengoede meiden! Deze skateboarders tonen aan dat mannen- en vrouwensporten niet bestaan!

Skateboarden kun je overal, zolang de ondergrond maar vlak en droog is. Bij voorkeur ergens met uitdagende obstakels, zoals een bankje, een trap of een metalen leuning. In Leiden zijn opvallend weinig aangewezen plekken om met elkaar te skateboarden. Het skatepark in de Merenwijk en de bowl in Leiden Noord zijn de enige mogelijkheden. Het parkje in de Merenwijk is al snel te vol en de bowl is te moeilijk voor beginners en te klein voor gevorderden. 

Trots op skateboarden

Skateboarden maakt dus geen verschil in leeftijd, gender, achtergrond, cultuur of overtuiging. Skateboarden kent geen agressie. Er is geen enkele sport waar iedereen, inclusief de tegenpartij - hard juicht voor de vetste trick tijdens een contest. Ben je niet zo goed in skateboarden? Dan is er altijd wel iemand die je tips wil geven! Waar ook ter wereld zul je als skateboarder met open armen worden ontvangen door de local skatecommunity. Dát onderscheidt skateboarden van alle andere sporten ter wereld en daar zijn we trots op!